Boerderij in bollenstreek met Kerkuil (veel witte kalk)
Blik op pompstation Mensink
Blik op Bergen aan Zee
Blik op Wijk aan Zee
|
Het biotoop
Urbaan gebied
kan voor veel vogelsoorten geschikt broedbiotoop zijn.
Bebouwd gebied lijkt in eerste instantie op rotswanden, ook als er geen groen is broeden er nog Zwarte Roodstaart en Gierzwaluw.
De groene buitenwijken en parken zijn geschikt voor veel bosvogelsoorten,
waarbij het urbaan gebied aantrekkelijk is om een niet voor de hand liggende reden: er zijn veel minder predatoren, daardoor is het broedsucces in urbaan gebied hoger dan in natuurgebieden.
Verder is de overleving in de winter beter dankzij vetbollen e.d..
In natuurgebieden hoort deze groep eigenlijk niet thuis, de verspreiding toont de gebieden met (te) veel menselijke activiteit, bebouwing en bewoning.
In het NHD is de groep gelukkig nergens dominant aanwezig.
Uitzonderingen vormen de de zuidrand van Wimmenum met de vele tuinhuisjes, camping Bakkum en de Johannasweg, de strandopgang van Castricum en het landgoed Marquette.
Verder bevinden zich langs de binnenduinrand plaatselijk enkele dienstwoningen.
Deze groep is aanwezig met zestien soorten, met 200-300 paar tijdens de laatste vijf karteringen.
Veel soorten van deze groep zijn in het verleden niet geteld.
Bij de eerste karteringen zijn Spreeuw, Kauw, Ekster, Huis- en Ringmus niet gebiedsdekkend geteld, het totaal van de stadsvogels in de eerste perioden
is dus te laag.
Een trend lijkt niet aanwezig, mogelijk is het aantal de laatste kartering wel gegroeid (ook met Houtduif, Kauw en Ekster uitgevinkt).
Van deze groep staan Boerenzwaluw, Huis- en Ringmus op de Rode Lijst, vreemd genoeg staat de Europese Kanarie niet op "de lijst".
Urbaan gebied is geen natuurdoeltype en vanuit de vogels bezien zijn de urbane gebieden in de duinstreek van geen enkele waarde
Een uitzondering zijn de daken van pomstations, met de kolonies van meeuwen en enkele Scholeksters, maar die soorten zijn nog niet bij de stadsvogels ingedeeld.
De soorten van de groep:
|