<-Oeverzwaluw Boerenzwaluw Hirundo rustica Boompieper->

2014

2007

2000

1993

1988

1982
n:
?
n/km:
?
n:
?
n/km:
?
n:
?
n/km:
?
n:
?
n/km:
?
n:
?
n/km:
?
n:
?
n/km:
?
Dichtheid
kleur: radius:  
De dichtheidskaart is instelbaar, meer info.

Territoria   
     2014:      2007:      2000:     
     1993:      1988:      1982:     

Toelichting

Boven de kaarten staan aantal (n) en aantal per vierkante kilometer (n/km).

Deze soort in het NP Zuid-Kennemerland:




Nederlandse trend: SOVON BMP-index Opmerkingen

Boerenzwaluw Hirundo rustica staat op de Rode Lijst (met als motief voor opname "Gevoelig").
Geen zwaluw brengt nog zomer, niet meer in het NHD, althans, ze broeden er niet meer. Gelukkig nog wel in het NPZK, dankzij de maneges bij Elswout en Brederode. Natuurlijk zijn de duinen nooit favoriet geweest bij Boerenzwaluwen, maar vroeger waren er meer, en toen kozen sommige paartjes wel eens een schuurtje bij een dienstwoning in het duin als nestplaats.
Internationaal en landelijk gaat het bijzonder slecht met deze soort: door afname van insecten, door afname van toegang tot schuurtjes en melkstallen en door illegale vogelvangst. De soort leidt grote verliezen op de trek naar het zuiden. Noord-Afrika kent tegenwoordig vele kilometers mistnetten waar alles wordt gevangen voor consumptie. De vaak laag vliegende zwaluwen lopen een groot risico in dergelijke netten te blijven hangen.
En er is minder nestgelegenheid. Vroeger stonden de staldeuren altijd open, of ze waren los, afhankelijk van de regio. Tegenwoordig is men meer beducht voor vreemd volk, er is veel op slot gegaan, uit gewoonte worden zelfs de kijkgaten van de kijkhutten braaf gesloten. Er zijn weinig gebouwtjes meer waar je als Boerenzwaluw altijd in en uit kunt vliegen.
Hiermee komen we bij de vraag "Wat kunnen de terreinbeheerders doen voor de Boerenzwaluw?".
Bij de kijkhutten kunnen onder de rand meerdere nestplatjes geplaatst. Het moeten meerdere tegelijk zijn, dat is niet alleen gezelliger, de kans is namelijk groot dat een Witte Kwikstaart een plekje inpikt.
En, nu terreinbeheerders veel met vee in de weer zijn, moet het toch ook mogelijk zijn om bij de schaapskooien in het duin een ruimte permanent toegankelijk te maken voor de Boerenzwaluwen?.

Zie ook Urbaan gebied

Links Boerenzwaluw (© Theo Bakker)

  • Naar de website van SOVON: info over verspreiding en trend in Nederland

  • Naar de website van Vogelbescherming: achtergrondinfo bij deze soort

  • Naar website van BTO: info over de engelse trend

  • Naar website van EBCC: info over de europese trend

  • Naar de website van MINEZ: "Beschermde natuur in Nederland: soorten en gebieden in wetgeving en beleid", info over de wettelijke status van deze soort

  • Naar NPZK 1996-2011: overzicht van de veranderingen in de broedvogelpopulaties van het Nationaal Park Zuid-Kennemerland 1996-2011, uitgebreide presentatie met dichtheden in Google Maps, gepubliceerd in januari 2016

Broedend in kijkhut
05-01-2015
eco-on-site
<- ->