<-Holenduif Houtduif Columba palumbus Turkse Tortel->

2014

2007

2000

1993

1988

1982
n:
?
n/km:
?
n:
?
n/km:
?
n:
?
n/km:
?
n:
?
n/km:
?
n:
?
n/km:
?
n:
?
n/km:
?
Dichtheid
kleur: radius:  
De dichtheidskaart is instelbaar, meer info.

Territoria   
     2014:      2007:      2000:     
     1993:      1988:      1982:     

Toelichting

Boven de kaarten staan aantal (n) en aantal per vierkante kilometer (n/km).

Deze soort in het NP Zuid-Kennemerland:




Nederlandse trend: SOVON BMP-index Opmerkingen

Houtduif Columba palumbus is ingedeeld bij de algemene soorten.
Deze soort wordt door veel vogelaars met de nek aangekeken, verguisd. Maar die dikke domme Houtduif kan wel het hardst vliegen van alle vogels, in horizontale vlucht. Dan halen ze bijna tachtig per uur, niemand kan ze in horizontale vlucht bijhouden, ook een Slechtvalk met epo niet.
Verder hebben ze een zee aan vrije tijd, omdat ze het slim aanpakken. Ze foerageren efficiënt, als er ergens veel te halen valt, gaat een voorraad mee in de krop. Aan de nestbouw besteden ze ook weinig overbodige tijd: er zijn drie takjes nodig om één ei hoog te houden, voor een volledig legsel van twee eieren volstaat een half dozijn twijgjes.
Maar het zijn geen lieverdjes, niet als het om de vrouwtjes gaat, dan veranderen ze in onvermoeibare karateka's: een mep van hun vleugel kan hard aan komen.
Maar ook met 360 graden zicht rondom, de onbetwiste topsnelheid, en vervaarlijke karateklappen, vallen Houtduiven vaak ten prooi aan Havik. Bij de laatste grootschalige kartering van het NHD is besloten om de Houtduiven ook in kaart te brengen, vooral om te zien hoeveel van deze soort als prooi beschikbaar zijn voor de havik-populatie.
Het bleken er 300 te zijn, ongeveer vijftien per Havik-paartje, daar kunnen de Haviken beslist niet van leven, ook niet als ze elk uitgevlogen jong te pakken krijgen. In detail beschouwd valt op dat de duiven vooral broeden in de aanwezigheid van mensen: er zijn concentraties op de campings, in het tuintjescomplex van Wimmenum -waar ze niet welkom zijn-, bij de dorpen en bij andere bebouwing. Ze lijken door te hebben dat ze door mensen tegenwoordig niet meer worden afgeknald en dat Haviken bang zijn voor mensen. Van Houtduiven is ook bekend dat ze graag broeden in bosjes met een Boomvalk, omdat die alles zal proberen om Haviken verre te houden.
Het is een twijfelachtige eer, onderzocht worden omdat je de prooisoort bent van iemand die wel interessant gevonden wordt. Maar aandacht, dat telt alleen als het een lekkere pop of doffer is, andere aandacht is zelden gezond.

Zie ook Urbaan gebied

Links Houtduif (© Bart Veenstra)

  • Naar de website van SOVON: info over verspreiding en trend in Nederland

  • Naar de website van Vogelbescherming: achtergrondinfo bij deze soort

  • Naar website van EBCC: info over de europese trend

  • Naar de website van MINEZ: "Beschermde natuur in Nederland: soorten en gebieden in wetgeving en beleid", info over de wettelijke status van deze soort

  • Naar NHD-noord: details verspreiding NHD-noord in 2014, presentatie met GIS-kaarten, gepubliceerd in 2014

  • Naar NHD-midden: details verspreiding NHD-midden in 2013, presentatie met GIS-kaarten, gepubliceerd in 2013

  • Naar NHD-zuid: details verspreiding NHD-zuid in 2012, presentatie met GIS-kaarten, gepubliceerd in 2012

  • Naar NHD1982-2007: overzicht van de veranderingen in de broedvogelpopulaties van het Noordhollands Duinreservaat in de periode 1982-2007, presentatie met GIS-kaarten, gepubliceerd in 2008

  • Naar NPZK 1996-2011: overzicht van de veranderingen in de broedvogelpopulaties van het Nationaal Park Zuid-Kennemerland 1996-2011, uitgebreide presentatie met dichtheden in Google Maps, gepubliceerd in januari 2016

18-01-2015
eco-on-site
<- ->