<-Huismus Ringmus Passer montanus Keep->

2014

2007

2000

1993

1988

1982
n:
?
n/km:
?
n:
?
n/km:
?
n:
?
n/km:
?
n:
?
n/km:
?
n:
?
n/km:
?
n:
?
n/km:
?
Dichtheid
kleur: radius:  
De dichtheidskaart is instelbaar, meer info.

Territoria   
     2014:      2007:      2000:     
     1993:      1988:      1982:     

Toelichting

Boven de kaarten staan aantal (n) en aantal per vierkante kilometer (n/km).




Nederlandse trend: SOVON BMP-index Opmerkingen

Ringmus Passer montanus staat op de Rode Lijst (met als motief voor opname "Gevoelig").
Toen het nog gewone, algemeen voorkomende vogels waren, zijn de Ringmussen zelden geteld. De Britten hebben wel monitoringdata die ver terug gaan, hun index toont een snoekduik aan het eind van de jaren zeventig, mogelijk door de opkomst van een nieuwe generatie graan-ontsmettingsmiddelen. Ze merken op dat voor elke Ringmus van vandaag, er in de jaren zeventig minstens twintig geweest zijn.
In de duinen van Kennemerland is de soort voor het eerst gebiedsdekkend geteld in 1993. De soort kwam toen nog bij de meeste dienstwoningen voor, ook midden in het duin bij de Kruisberg en bij de strandopgang van Castricum aan Zee. Verder bleek de soort verspreid ook aanwezig in de duinen van Six, bij Wimmenum. De daargelegen tuintjes en tuinhuisjes waren toen ook erg in trek bij Huismussen, die was daar toen talrijker.
In 1993 werd ook een bastaard (Ringmus-x-Huismus) waargenomen, maar dat was bij de strandopgang, daar kwamen de soorten net als in Wimmenum ook door elkaar voor.
Bij de vervolgkarteringen bleek de soort nauwelijks nog voor te komen bij bebouwing aan de binnenduinrand. Bij de tuintjes van Wimmenum heeft de soort wel stand gehouden, daar is de soort recent zelfs in aantal toegenomen.
Het is opmerkelijk dat de Ringmussen van Wimmenum de voorkeur hebben voor de westelijke valleien, mogelijk omdat daar de meeste landjes gebruikt worden voor de teelt van voedselgewassen, terwijl de oostelijke valleien meer recreatieve landjes telt, met minder voedsel. Nestkasten zijn overal in de Wimmenummer duinen talrijk, daaraan lijkt voorlopig geen gebrek. Terwijl de Ringmus is toegenomen, is de Huismus afgenomen, daarvan komen soms nog wel groepjes uit Egmond.
De landelijke BMP-index is sinds de start van de monitoring gedaald, het grotendeels verdwijnen aan de binnenduinrand is daarmee in overeenstemming. De toename in het Nieuwe Land en de andere valleien van Wimmenum is een lokale, gebieds-eigen ontwikkeling. Zolang de Egmonders hun landjes bewerken lijkt de Ringmus een aardig toevluchtsoord te hebben in de Wimmenummer duinen, bij de verouderde kneuterige landbouw.

Zie ook Urbaan gebied
Zie ook verspreiding van alle soorten van de Rode Lijst

Engelse trend: BTO-index
Links Ringmus (© Bart Veenstra)

  • Naar de website van MINEZ: "Beschermde natuur in Nederland: soorten en gebieden in wetgeving en beleid", info over de wettelijke status van deze soort

Ringmus baltst op nestkast
31-12-2015
eco-on-site
<- ->