<-Vink Groenling Carduelis chloris Putter->

2016-2017

2010-2011

2003-2004

1996-1999
n=101 n=23 n=10 n=15
Dichtheid
kleur: radius:  
De dichtheidskaart is instelbaar (meer info).

Territoria   
   2016-17:   

Toelichting

Onder de kaarten staan aantal (n), aantal per 100 hectare(n/100ha) en oppervlakte (ha).

Deze soort in het Noordhollands Duinreservaat:


n:
?
n/100ha:
?
ha:
?
n:
?
n/100ha:
?
ha:
?
n:
?
n/100ha:
?
ha:
?
n:
?
n/100ha:
?
ha:
?
Nederlandse trend: SOVON BMP-index Opmerkingen

Groenling Carduelis chloris is ingedeeld bij de algemene soorten.
Deze vinkensoort eet het hele jaar door zaden en zal bij velen vooral bekend zijn van de rozenbottels van Rimpelroos (Bottelroos). Het is een uitgesproken tuinvogel die zelden buiten suburbane gebieden broedt, in natuurgebieden is de soort schaars.
In de duinstreek is de soort in de meeste jaren alleen aanwezig langs de binnenduinrand, in de buurt van bebouwing. Maar in goede mastjaren van de dennen, trekken ook paartjes westwaarts het duin in. In het NHD gebeurde dit in 2006 en 2011, toen foerageerden veel Groenlingen tot eind april op dennenzaden op de bosbodems, broeden deden ze in de nabijheid in dicht struweel. Ook in 1988 waren er in het NHD veel Groenlingen die ver buiten de binnenduinrand een territorium hadden, mogelijk was 1988 ook een goed mastjaar van de dennen. Bij de drie karteringen van het NPZK bleef de soort steeds beperkt tot de binnenduinrand.
Over de lange termijn bezien lijkt in het NHD en het NPZK sprake van een stijgende trend. De landelijke trend is ook duidelijk stijgend geweest, vooral door verparking en verstedelijking van het platteland. De soort blijkt ongevoelig voor strenge winters, de Elfstedenwinters van de jaren tachtig zijn nog net te zien, maar toen waren er nog niet zoveel verstrekkers van vetbollen.
Mogelijk is het middenduin ook interessanter geworden door de verruiging met Rimpelroos, die veldjes met rozebottels weten ze in de herfst wel te vinden. Grote ruigten van Rimpelroos bieden ook in het voorjaar nog wel achtergebleven zaden, mogelijk voldoende als basis van een territorium.
Uit botanisch oogpunt zijn de ruigten van Bottelroos ongewenst, het is een invasieve exoot die inheemse flora verdringt en er zijn plannen in de maak om de grootste ruigten terug te dringen.
Voor de Groenlingen is het lekker en gezond genieten van de duinbottels dus helaas van korte duur.

Er hangt ook een serieuze bui boven de toekomst van deze soort, in Engeland is in 2005 een ziekte uitgebroken en daar is de stand sindsdien gehalveerd.
Nu maar hopen dat dat niet overwaait.

Nawoord (2016):
Helaas, er zijn aanwijzingen dat de Nederlandse Groenlingen inmiddels ook zijn getroffen. Er is een onderzoek gestart naar de Groenling-variant van de vogelziekte die onder duivenhouders bekend staat als "het Geel", een soa veroorzaakt door Trychomonas spec.. Wie zieke of dode Groenlingen vindt, kan die insturen om het onderzoek te helpen, lees verder....

↑ 29/1/2016 ↑

↓ 7/3/2018 ↓

Gelukkig blijkt het een paar jaar later allemaal reuze mee te vallen. Het Geel heeft de Groenlingen er niet onder gekregen, de over gebleven populatie blijkt zelfs reproductiever dan voorheen: in het NPZK blijkt de soort anno 2017 namelijk talrijker dan ooit. Met net meer dan honderd is een record behaald. Deze dichtheden zijn van een nieuwe orde, niet alleen voor het NPZK, ook het NHD had in de beste jaren niet meer dan tientallen.
Het valt op dat meerdere zaadetende vogelsoorten in het NPZK sinds 2012 in aantal zijn toegenomen, naast Groenling ook Kneu en Putter. Hiermee biedt de teruggedrongen vergrassing een kandidaat-verklaring, voor alle zaadeters is op veel locaties de bodem geschikter geworden om te foerageren. Specifiek voor Groenling zal de opmars van de exoot 'Bottelroos' meespelen. In het NHD heeft deze plantsoen-plant niet zo sterk gewoekerd als in het NPZK. Het is de vraag of na bestrijding van de rozenbottels -een te verwachten beheermaatregel- de dichtheden van Groenling nog zo hoog zullen zijn als in 2017.

Zie ook Urbaan gebied

Engelse trend: BTO-index
Links Groenling © Bart Veenstra

  • Naar de website van SOVON: info over verspreiding en trend in Nederland

  • Naar de website van Vogelbescherming: achtergrondinfo bij deze soort

  • Naar website van BTO: info over de engelse trend

  • Naar website van EBCC: info over de europese trend

  • Naar NPZK1999-2011: broedvogelonderzoek van het NPZK in 1999, 2004 en 2011, presentatie met GIS-kaarten, gepubliceerd in 2011

  • Naar NPZK1999-2004: broedvogelonderzoek van het NPZK in 1999 en 2004, presentatie met GIS-kaarten, gepubliceerd in 2004

  • Naar NHD: overzicht van de veranderingen in de broedvogelpopulaties van het Noordhollands Duinreservaat in de periode 1982-2014, uitgebreide presentatie met Google Maps van de dichtheden, gepubliceerd in januari 2016

03-07-2018
eco-on-site
<- ->