<-Fuut Geoorde Fuut Podiceps nigricollis Aalscholver->

2016-2017

2010-2011

2003-2004

1996-1999
n=9 n=4 n=4 n=1
Dichtheid
kleur: radius:  
De dichtheidskaart is instelbaar (meer info).

Territoria   
   2016-17:    2010-11:    2003-04:       1996-99:   

Toelichting

Onder de kaarten staan aantal (n), aantal per 100 hectare(n/100ha) en oppervlakte (ha).

Deze soort in het Noordhollands Duinreservaat:


n:
?
n/100ha:
?
ha:
?
n:
?
n/100ha:
?
ha:
?
n:
?
n/100ha:
?
ha:
?
n:
?
n/100ha:
?
ha:
?
Nederlandse trend: SOVON BMP-index Opmerkingen

Geoorde Fuut Podiceps nigricollis staat op de lijst van "Aandachtsoorten".
Dit fuutje is een echte schoonheid, het zacht roodbruin van het lijfje vloeit over in een diepzwarte hals en nek, met fel contrasterende gele oorveren en knalrode ogen, afgemaakt met een eigenwijs wipsnaveltje.
Vocaal zijn ze weinig actief, behalve een kort herhaald "riek" laten ze weinig van zich horen, maar dat roepje gaat in het ochtendkoor meestal verloren. Zodra het licht wordt, vallen ze wel op, als ze dat willen. Dan stelen ze de show, met vooral veel rituele en echte nestbouw.
Soms ook zwemmen ze vreemd genoeg naar het eind van de plas, blijf dan nog even zitten, je maakt kans op een unieke watertrappeldans, bekend van de Patagonische Fuut. Daarvoor gebruiken ze de hele plas, naast elkaar over het water rennend tot het eind, en dan onder.
Het eerste broedgeval van deze soort in de duinen van Kennemerland vond plaats in het Vogelmeer in het NPZK in 1999. Daarna breidde het aantal paren zich uit tot vier, maar alleen op het Vogelmeer werd succesvol gebroed.
Inmiddels is de sprong naar het noorden gemaakt en broedt de soort regelmatig in het NHD, vooralsnog alleen succesvol in de Wei van Brasser. In 2013 mislukten de broedpogingen, vermoedelijk door de grazers. In 2014 lukte het ze wel, terwijl het nest toch open en bloot midden op de plas dreef (zie foto onder). Broeden op de IJsbaan van Bakkum -waar ze soms in april hoorbaar baltsen- kan niet uitgesloten worden, daar is het zicht in mei en juni onvoldoende voor een zekere nul-telling. In 2014 was in de Wimmenummer duinen een baltsend paartje aanwezig op het Starrevlak, maar dat paartje heeft toen geen jongen groot gebracht. Toch kan gesteld dat de soort zich naar het noorden uitbreidt, al zijn de aantallen nog laag.
De Geoorde Fuut is zeldzaam en zeer kritisch ten aanzien van de waterkwaliteit, de soort indiceert een hoge diversiteit van libellenlarven, kokerjuffers, waterschorpioenen etc.. Daarmee is de soort een belangrijke -en bijzonder mooie- aanwinst voor de avifauna van Kennemerland.

↑ 6/2/2016 ↑

↓ 6/3/2018 ↓

Hoera, in het Vogelmeer huist tegenwoordig een heuse kolonie van deze sierlijke wipneusjes. Kolonie-gewijs broeden is niet nieuw voor de Geoorde Fuut, vroeger kwam dit regelmatig voor in grote Kokmeeuwen-kolonies. De Kokmeeuwen boden bescherming tegen predatoren; bij het Vogelmeer profiteren ze waarschijnlijk van het grote aantal ganzen en Aalscholvers.
Landelijk lijkt de stand de laatste decennia stabiel. Met de Vogelmeer-kolonie lijkt de soort in de duinen van Kennemerland ook een stabiele basis te hebben gekregen.

Zie ook Watervogels

Links Geoorde Fuut © Fred van den Bosch

  • Naar de website van SOVON: info over verspreiding en trend in Nederland

Kwetsbaar nest in Wei van Brasser (het stipje links)
Soms doen ze de Patagonische dans
03-06-2018
eco-on-site
<- ->