<-Kleine Karekiet Spotvogel Hippolais icterina Orpheusspotvogel->

2014

2007

2000

1993

1988

1982
n:
?
n/km:
?
n:
?
n/km:
?
n:
?
n/km:
?
n:
?
n/km:
?
n:
?
n/km:
?
n:
?
n/km:
?
Dichtheid
kleur: radius:  
De dichtheidskaart is instelbaar, meer info.

Territoria   
     2014:      2007:      2000:     
     1993:      1988:      1982:     

Toelichting

Boven de kaarten staan aantal (n) en aantal per vierkante kilometer (n/km).

Deze soort in het NP Zuid-Kennemerland:




Nederlandse trend: SOVON BMP-index Opmerkingen

Spotvogel Hippolais icterina staat op de Rode Lijst (met als motief voor opname "Gevoelig").
Deze forse loofzangers hebben een voorkeur voor jong loofhout, singels en erfbeplanting in het boerenland. De soort komt vooral voor op de klei- en veengronden. De hogere zandgronden worden gemeden.
Het is daarom niet gek dat de Spotvogel in de duinstreek zeldzaam en onregelmatig aanwezig is.
In het NHD werden in 1982 acht paar geteld, in 1988 veertien, in 1993 nog zeven, in 2000 nog maar 1 en in 2007 en 20014 vier. Er is dus sprake van lagere aantallen in deze eeuw. Dit is in overeenstemming met de landelijke BMP-trend: afname en daarna stabilisatie.
De meeste Spotvogels broeden vroeger langs de binnenduinrand, meestal in een tuin of in een polderbosje. Toen de soort nog vrij talrijk was kwam ze in het middenduin hoogst zelden voor, alleen bij tuinen of pompgebouwen.
In deze eeuw is de soort langs de binnenduinrand zo goed als verdwenen en ze ontbrak ook vaak bij hakhout-bosjes in de polder, zoals Lugtenakkers en Krengenbos (wel aanwezig in 2006). Vreemd genoeg zijn recent wel enkele territoria in duinstruweel vastgesteld. Dit lijkt een verandering in het gedrag van de Spotvogels, de struwelen zijn niet opeens geschikt geworden, alle denkbare struweelvormen zijn altijd aanwezig geweest.
Het is normaal dat een soort verschijnt in voorheen niet bezet habitat als de populatie groeit. Hiermee spot de soort, het gaat slecht met de populatie en toch proberen ze nieuw habitat uit. Misschien omdat ze op de trek geen geschikte, nog niet bezette gebiedjes konden vinden?
Ook in het NPZK bevinden de recente vestigingen zich in struweel in het duin, niet in ouderwets habitat, niet op de landgoederen. De recente vestigingen in het NPZK bevinden zich in struweel, zelfs vlak achter het zeeduin, habitat dat vroeger nooit Spotvogels heeft getrokken.
Voorlopig lijken deze struweel-territoria van weinig belang, maar wie weet. Het kan de start van een nieuwe cultuur zijn. Als Spotvogels succesvol kunnen broeden in duinstruweel, dan kunnen ze talrijk worden, struweel genoeg.
Ze moeten wel opschieten, want anders haalt de Orpheusspotvogel ze in.

Zie ook Struikgewas
Zie ook Jong bos

Europse trend: EBCC-index
Links Spotvogel (© Boena van Noorden)

  • Naar de website van SOVON: info over verspreiding en trend in Nederland

  • Naar website van EBCC: info over de europese trend

  • Naar de website van MINEZ: "Beschermde natuur in Nederland: soorten en gebieden in wetgeving en beleid", info over de wettelijke status van deze soort

Zelden uit de dekking
16-01-2015
eco-on-site
<- ->