<-Roodmus Goudvink Pyrrhula pyrrhula Appelvink->

2016-2017

2010-2011

2003-2004

1996-1999
n=61 n=47 n=69 n=57
Dichtheid
kleur: radius:  
De dichtheidskaart is instelbaar (meer info).

Territoria   
   2016-17:    2010-11:    2003-04:       1996-99:   

Toelichting

Onder de kaarten staan aantal (n), aantal per 100 hectare(n/100ha) en oppervlakte (ha).

Deze soort in het Noordhollands Duinreservaat:


n:
?
n/100ha:
?
ha:
?
n:
?
n/100ha:
?
ha:
?
n:
?
n/100ha:
?
ha:
?
n:
?
n/100ha:
?
ha:
?
Nederlandse trend: SOVON BMP-index Opmerkingen

Goudvink Pyrrhula pyrrhula is ingedeeld bij de schaarse soorten.
De Goudvink zou met recht Roodborst mogen heten, maar voor een gevangen Roodborstje kreeg je geen cent. Een gevangen Goudvink daarentegen bracht wel goed geld in het laatje, vandaar de naam. Het was een gewilde kooivogel, niet alleen om de mooie rode borst en witte stuit, maar ook omdat ze gemakkelijk liedjes aanleert.
Deze soort eet zaden -vooral 's winters- en knoppen. Er zijn meer soorten die knoppen eten, maar voor Goudvink lijkt dit stapelvoedsel. De soort heeft een voorkeur voor jong loofbos of naaldbos met grote variatie in soortensamenstelling van struiken en boompjes en hoge struwelen met meidoorns, maar kan ook voorkomen in boomloos laag kruipwilstruweel; allen vegetaties met veel knoppen!
Goudvink heeft een duidelijke voorkeur voor het kalkrijke zuiden, ten noorden van Egmond is de soort zeldzaam. De dichtheden in het NPZK zijn vergelijkbaar met die in het zuiden van het NHD, waar de Zuidwesthoek in goede jaren recorddichtheden bereikt (hoger dan in het NPZK). In het NHD fluctueren de aantallen sterk en komen de daljaren overeen met piekjaren van Sperwer en vice versa.

Deze relatie tussen Sperwers en Goudvinken was al bekend bij de victoriaanse dames die het birdwatching hebben uitgevonden. Ze telden de vogels op hun landgoed en constateerden dat het aantal Goudvinken laag was als het aantal Sperwers piekte, en omgekeerd.
In het NPZK steeg het aantal Goudvinken tussen 1999 en 2004 van 57 naar 69, terwijl in die periode het aantal Sperwers inzakte van elf naar drie. Daarna is het aantal Sperwers van nog maar drie gedaald tot nog maar één, die afname zal er weinig toe gedaan hebben, de kans een Sperwer te ontmoeten was al heel klein.
De victoriaanse stelling kan ook voor het NPZK verdedigd, van de afname van elf naar drie Sperwers heeft de Goudvink geprofiteerd, het lage aantal van 2011 kan met de voorafgaande strenge winter samenhangen.
Behalve strenge winters en Sperwers is nog een factor van belang: illegale vangst!
Er bestaan brutale mensen met laag moreel die het risico van de pakkans en de gevolgen daarvan voor lief nemen tegen het geldelijk gewin: een paartje Goudvinken doet soms wel 250 euro op de vogeltjesmarkt van Brussel. Wie in Zuid-Limburg een Goudvink hoort, weet dat die binnen een paar weken gevangen zal zijn. Maar die volkscultuur hebben we toch niet in noord-Nederland? Eh, ze komen hier op vakantie. Op camping Bakkum is wel eens iemand opgepakt, in Wimmenum is een oud vinkerstuintje, in Middenduin is iemand in 1999 met kleerscheuren over het hek met het Brouwerskolkpark ontkomen, z'n lijmbrander en mistnet was-ie wel kwijt, en z'n plekje.
Sporen van illegale vangst zijn subtiel: bamboestokken of pvc-buizen ergens in een bosje kunnen gebruikt zijn om een mistnet op te hangen, vaak is er dan ook een schoon geknipt paadje, dat van nergens naar nergens loopt, geschikt om het mistnet op te hangen. Vinkers die vangen met lijm, laten andere sporen na die met het aanmaken van de lijm samenhangen: bekraste dennenstammen, vuurtjes, zwartgeblakerde dennenstammen, vaak ligt ergens ook een oude stoel. Wie een combinatie van dergelijke sporen aan treft, dient dit door te geven en kan beter zelf niets ondernemen.
Bekijk foto's van sporen van illegale vogelvangst (Nederlands!).

↑ 2/2/2016 ↑

↓ 20/2/2018 ↓

Bij de nieuwe NPZK-kartering van 2016/2017 blijkt het aantal Goudvinken weer te zijn gestegen, het dipje van de kartering uit 2011/2012 is zo goed als hersteld.
De verspreiding toont nu een opmerkelijke leegte bij Bloemendaal aan Zee en bij 't Wed, als of de soort drukte van mensen mijdt. Eerder is een aversie van recreatie niet opgevallen -de leegte bij Bloemendaal aan Zee bestaat wel al langer-, mogelijk is het nu te druk geworden.
De veronderstelde negatieve correlatie tussen Goudvink en Sperwer is met deze nieuwe meting verder vertroebeld, beiden zijn in het NPZK toegenomen. Desalniettemin blijft de verwachting dat het aantal Goudvinken weer zal dalen, omdat het aantal Sperwers gegroeid is (bijna 10 in NPZK-2016/2017).

Zie ook Struikgewas
Zie ook Jong bos

Europse trend: EBCC-index
Tussen de knoppen
Links

  • Naar de website van SOVON: info over verspreiding en trend in Nederland

  • Naar de website van Vogelbescherming: achtergrondinfo bij deze soort

  • Naar website van BTO: info over de engelse trend

  • Naar website van EBCC: info over de europese trend

  • Naar NPZK1999-2011: broedvogelonderzoek van het NPZK in 1999, 2004 en 2011, presentatie met GIS-kaarten, gepubliceerd in 2011

  • Naar NPZK1999-2004: broedvogelonderzoek van het NPZK in 1999 en 2004, presentatie met GIS-kaarten, gepubliceerd in 2004

  • Naar NHD: overzicht van de veranderingen in de broedvogelpopulaties van het Noordhollands Duinreservaat in de periode 1982-2014, uitgebreide presentatie met Google Maps van de dichtheden, gepubliceerd in januari 2016

02-21-2018
eco-on-site
<- ->