<-Aalscholver Roerdomp Botaurus stellaris Blauwe Reiger->

2014

2007

2000

1993

1988

1982
n:
?
n/km:
?
n:
?
n/km:
?
n:
?
n/km:
?
n:
?
n/km:
?
n:
?
n/km:
?
n:
?
n/km:
?
Dichtheid
kleur: radius:  
De dichtheidskaart is instelbaar, meer info.

Territoria   
     2014:      2007:      2000:     
     1993:      1988:      1982:     

Toelichting

Boven de kaarten staan aantal (n) en aantal per vierkante kilometer (n/km).




Nederlandse trend: SOVON BMP-index Opmerkingen

Roerdomp Botaurus stellaris staat op de Rode Lijst (met als motief voor opname "Bedreigd").
Lang geleden, toen de duinen nog veel natter waren, zal misschien af en toe een Roerdomp in het duin gebroed hebben. Aangezien de vlakken en valleien die 's winters blank staan tegenwoordig meestal zomers droogvallen, zijn de duinwateren tegenwoordig arm aan vis. Verder is er weinig geschikt broedhabitat, rietvelden zijn zeldzaam en meest te klein voor de Roerdomp.
In de winter van 2005/2006 bleek opeens een grote groep Roerdompen (>10) te overwinteren bij de Karpervijver (NHD). In het daarop volgend seizoen werd echter geen gehoemp gehoord, wel zijn enkele resten gevonden, vooral bij een Havikshorst bij de Brabantse Landbouw.
Groot was de verrassing toen in 2007 een hoempende Roerdomp was te horen in het infiltratiegebied Castricum, meestal aan de noordoostrand. Tegen de regels in -dat infiltratiegebied was in 2006 onderzocht en toen werd er niet geroepen- is de soort op de lijst gekomen.
Ook in de recente kartering was daar een vogel aanwezig. Dat was een mannetje met een afwijkende roep: drie puffen vooraf, dan de twee hoemps en een grote zucht na de tweede hoemp.
In het Kieftenvlak was ook af en toe een Roerdomp te horen, met een gewone roep. Soms kwam de vogel uit Castricum buurten in Kieftenvlak, de vogel vloog die kilometers ook 's ochtends over het duin en waarnemers konden elkaar telefonisch waarschuwen: er komt een Roerdomp aan... Er zijn dus aanwijzingen dat de soort-specifieke fusie-afstand niet bij alle Roerdompen bekend is.
Aanwijzingen voor broedsucces zijn nog niet gevonden.

Zie ook Moerasvogels

Links Roerdomp (© Bart Veenstra)

  • Naar de website van SOVON: info over verspreiding en trend in Nederland

  • Naar de veren-website van Michel Klemann: klik daar op "sitemap" voor de soortenindex

  • Naar website van EBCC: info over de europese trend

  • Naar de website van MINEZ: "Beschermde natuur in Nederland: soorten en gebieden in wetgeving en beleid", info over de wettelijke status van deze soort

Staartveren
25-01-2015
eco-on-site
<- ->