<-Tjiftjaf Goudhaantje Regulus regulus Vuurgoudhaantje->

2014

2007

2000

1993

1988

1982
n:
?
n/km:
?
n:
?
n/km:
?
n:
?
n/km:
?
n:
?
n/km:
?
n:
?
n/km:
?
n:
?
n/km:
?
Dichtheid
kleur: radius:  
De dichtheidskaart is instelbaar, meer info.

Territoria   
     2014:      2007:      2000:     
     1993:      1988:      1982:     

Toelichting

Boven de kaarten staan aantal (n) en aantal per vierkante kilometer (n/km).

Deze soort in het NP Zuid-Kennemerland:




Nederlandse trend: SOVON BMP-index Opmerkingen

Goudhaantje Regulus regulus is ingedeeld bij de algemene soorten.
Dit kleine en drukke vogeltje is gespecialiseerd in het opspeuren van bladluizen en spinnetjes die zich verstoppen tussen de naalden van sparren. Het zwaartepunt van de verspreiding ligt daarom in het noorden, in het verspreidingsgebied van de Fijnspar. Hierbij is het opmerkelijk dat ze zo klein zijn, noordelijke soorten zijn meestal groter, als aanpassing aan de kou. Maar een een zware haan die de takken doet doorbuigen, komt niet bij de sparrennaalden aan het einde van de takken, die kan bijna nergens bij.
Goudhaantjes zijn in de duinen van Kennemerland schaars. Het merendeel van de aangeplante naaldbossen bestaat uit verkeerde soorten, het zijn vaak Oostenrijkse of Corsicaanse dennen. Percelen van de inheemse Grove den, waarin de soort in lage dichtheden ook voorkomt, zijn schaars en percelen van de favoriete Fijnspar komen slechts lokaal voor.
In het NHD is de soort in 1982 ingedeeld bij de algemene soorten en werd niet geteld. Tussen 1988 en 1993 daalde het aantal sterk, wat toen is geweten aan het aftakelen van de schaarse sparrenpercelen, waaruit elke Kerst kleinschalig geoogst werd. Maar daarna groeide het aantal, de soort veroverde de percelen met Grove den, die waren kennelijk oud genoeg geworden. Recent is weer sprake van een afname, die deels geweten kan worden aan het wegkwijnen van de laatste Fijnsparopstanden. Maar zie onder.
In het NPZK speelt het langzaam verdwijnen van Fijnsparren ook, maar de reeks karteringen start er later, de gloriejaren missen. Bij de reeks van het NPZK valt de middelste kartering op, met een veel hoger aantal en een westelijker verspreiding. Toen er veel waren, werd ook zeer marginaal bos bezet.
De landelijke BMP-index laat grote fluctuaties zien. Als de populatie in noord-Europa groeit, dan krijgen wij meer wintergasten en in daaropvolgende jaren hebben we meer broedvogels. Het dal in de NHD-reeks van 1993 valt samen met het dal in de BMP-reeks, idem de piek van het NPZK in 2004 en de piek van het NHD in 2000. De aantallen in de duinen volgen de landelijke trend op de voet, voor aantalsverandering in de duinen hoeft niet gezocht naar veranderingen in het duin.
Het aantal Goudhaantjes zal in de toekomst vooral afhangen van de invasies vanuit het noorden en van de verdere ontwikkeling van de opstanden met Grove Den. De voor hun favoriete Fijnspar is hier niet inheems en zal langzaam aan uit het duin verdwijnen.

Zie ook Naaldbos

Europse trend: EBCC-index
Links Goudhaantje (© Bart Veenstra)

  • Naar de website van SOVON: info over verspreiding en trend in Nederland

  • Naar de website van Vogelbescherming: achtergrondinfo bij deze soort

  • Naar website van BTO: info over de engelse trend

  • Naar website van EBCC: info over de europese trend

  • Naar de website van MINEZ: "Beschermde natuur in Nederland: soorten en gebieden in wetgeving en beleid", info over de wettelijke status van deze soort

  • Naar NHD-noord: details verspreiding NHD-noord in 2014, presentatie met GIS-kaarten, gepubliceerd in 2014

  • Naar NHD-midden: details verspreiding NHD-midden in 2013, presentatie met GIS-kaarten, gepubliceerd in 2013

  • Naar NHD-zuid: details verspreiding NHD-zuid in 2012, presentatie met GIS-kaarten, gepubliceerd in 2012

  • Naar NHD1982-2007: overzicht van de veranderingen in de broedvogelpopulaties van het Noordhollands Duinreservaat in de periode 1982-2007, presentatie met GIS-kaarten, gepubliceerd in 2008

  • Naar NPZK 1996-2011: overzicht van de veranderingen in de broedvogelpopulaties van het Nationaal Park Zuid-Kennemerland 1996-2011, uitgebreide presentatie met dichtheden in Google Maps, gepubliceerd in januari 2016

16-12-2015
eco-on-site
<- ->