<-Fluiter Tjiftjaf Phylloscopus collybita Goudhaantje->

2014

2007

2000

1993

1988

1982
n:
?
n/km:
?
n:
?
n/km:
?
n:
?
n/km:
?
n:
?
n/km:
?
n:
?
n/km:
?
n:
?
n/km:
?
Dichtheid
kleur: radius:  
De dichtheidskaart is instelbaar, meer info.

Territoria   
     2014:      2007:      2000:     
     1993:      1988:      1982:     

Toelichting

Boven de kaarten staan aantal (n) en aantal per vierkante kilometer (n/km).

Deze soort in het NP Zuid-Kennemerland:




Nederlandse trend: SOVON BMP-index Opmerkingen

Tjiftjaf Phylloscopus collybita is ingedeeld bij de algemene soorten.
In de kale, winderige jaren zeventig waren er nog weinig volwassen bomen in het duin, de in de oorlog geplante bossen waren nog jong en laag en zelfs na de Grote Storm van 1976, was er voor Tjiftjaffen niet veel geschikt biotoop.
De Tjiftjaf wil enig opgaand hout in zijn territorium, liefst met veel overgangen van hoog naar laag. Een vallei vol kleine berkjes van gelijke leeftijd is voor de Fitis of Tuinfluiter. Dergelijk jong bos is voor een Tjiftjaf pas interessant als er ook hoge bomen in groeien, of als er een weg met een bomenrij aan grenst. In de oude bossen elders in Nederland was de situatie voor Tjiftjaf na 1976 enorm verbeterd. De Storm had gaten geslagen in saaie gelijkvormige percelen, en elke windworp leverde geschikt habitat voor één of meerdere Tjiftjaffen Maar niet zo in de duinstreek, daar waren nou net de hoogste boompjes geveld en het opgaand hout rondom windworpen was er te laag.
Voor de in de duinstreek groot gekomen vogelaars was het dus niet gek om deze soort in 1982 gebiedsdekkend te gaan tellen.
Met het ouder worden van de bossen is het aantal Tjiftjaffen gestaag gestegen, tot bijna 600 in 2000. Daarna hebben onderzoekers de soort laten vallen, de administratie zou te veel tijd gaan kosten.
We weten nu niet of de Tjiftjaf heeft geprofiteerd van het "Groene Zomen-beleid", vast wel, dat is immers creatie van nieuw habitat. En we weten nu ook niet of Tjiftjaf hinder heeft ondervonden van de komst van begrazing.

Zie ook Jong bos

Links Tjiftjaf (© Bart Veenstra)

  • Naar de website van SOVON: info over verspreiding en trend in Nederland

  • Naar de website van Vogelbescherming: achtergrondinfo bij deze soort

  • Naar website van BTO: info over de engelse trend

  • Naar website van EBCC: info over de europese trend

  • Naar de website van MINEZ: "Beschermde natuur in Nederland: soorten en gebieden in wetgeving en beleid", info over de wettelijke status van deze soort

  • Naar NPZK 1996-2011: overzicht van de veranderingen in de broedvogelpopulaties van het Nationaal Park Zuid-Kennemerland 1996-2011, uitgebreide presentatie met dichtheden in Google Maps, gepubliceerd in januari 2016

05-01-2015
eco-on-site
<- ->