<-IJsvogel Draaihals Jynx torquilla Groene Specht->

2014

2007

2000

1993

1988

1982
n:
?
n/km:
?
n:
?
n/km:
?
n:
?
n/km:
?
n:
?
n/km:
?
n:
?
n/km:
?
n:
?
n/km:
?
Dichtheid
kleur: radius:  
De dichtheidskaart is instelbaar, meer info.

Territoria   
     2014:      2007:      2000:     
     1993:      1988:      1982:     

Toelichting

Boven de kaarten staan aantal (n) en aantal per vierkante kilometer (n/km).

Deze soort in het NP Zuid-Kennemerland:




Europse trend: EBCC-index Opmerkingen

Draaihals Jynx torquilla staat op de Rode Lijst (met als motief voor opname "Ernstig Bedreigd").
In 1996 was het raak in het Kraansvlak (NPZK). Op zoek naar sporen van roofvogels viel het op dat er meerdere nestjes van mezen op de bosbodem lagen. Dat was in twee bosjes het geval, er kwam boeken-kennis boven, zou het echt zo zijn?
De volgende ronde kwam het oorverdovende antwoord: de snijdende "kie-kie-kie-kie-kie-kie-kie-kie-kie-kie-kie-kieh" van de Draaihals. Steeds zestien keer achter elkaar, eigenlijk moet het in hoofletters, een boze Boomvalk is er niets bij. Laten we wel zijn, het is een mooie vogel, maar met een afgrijselijk lelijk geluid.
In beide bosjes zat er één, maar om ze gelijktijdig te horen lagen de bosjes eigenlijk te ver van elkaar. De mezen-nestjes op de grond waren dus echt het gevolg geweest van Draaihalzen op zoek naar een geschikte nestholte. Op Funda kijken is niet genoeg, het huis moet eerst leeg.
In een oud verslag van een NPZK-inventarisatie van de PPD (Provinciale Planologische Dienst) werden ook enkele paren gemeld voor het Kraansvlak.
In 1996 werden vaker vogels gehoord, ook aan de rand van het circuit van Zandvoort, wat gezien de fusie-afstand te ver was, vandaar het totaal van drie territoria.
In 2007 verbleef korte tijd een roepende vogel in afgetakeld naaldbos in het Commissarisveld (NHD), aan de westrand van camping Bakkum. Voor sommige vogelaars was dit een mooie gelegenheid om deze zeldzame soort te scoren, de campingasten zullen blij geweest zijn toen de schreeuwlelijk had uitgechecked en weer was vertrokken.

Zie ook Bosranden

Links Draaihals (© Rinus Dillerop)

  • Naar de website van SOVON: info over verspreiding en trend in Nederland

  • Naar de website van Vogelbescherming: achtergrondinfo bij deze soort

  • Naar website van EBCC: info over de europese trend

  • Naar de website van MINEZ: "Beschermde natuur in Nederland: soorten en gebieden in wetgeving en beleid", info over de wettelijke status van deze soort

  • Naar NPZK 1996-2011: overzicht van de veranderingen in de broedvogelpopulaties van het Nationaal Park Zuid-Kennemerland 1996-2011, uitgebreide presentatie met dichtheden in Google Maps, gepubliceerd in januari 2016


Paalhouding
12-11-2015
eco-on-site
<- ->