|
Gekraagde Roodstaart
Phoenicurus phoenicurus
is ingedeeld bij de schaarse soorten.
Na decennia met een min of meer stabiel verloop toont de index van deze soort de laatste jaren een opmerkelijke scherpe stijging.
In het veld was nog een verandering merkbaar: de mannetjes zingen vaker, en langer gedurende de ochtend, en langer gedurende het seizoen.
Die toename in activiteit zou met de toename van de dichtheden te maken kunnen hebben.
De hoogste dichtheid behaalt de soort in het NPZK, maar het zuiden van het NHD heeft plaatselijk vergelijkbare dichtheden.
In het NHD zijn de topgebieden in alle jaren ongeveer dezelfde, met een nieuw kerngebied in 2014 zuidelijk van camping Bakkum.
Daar heeft Zwavelzwam toegeslagen in naaldbos dat in sommige winters te nat is geweest voor de dennen, die massaal zijn afgestorven.
De afgestorven dennenbossen zijn goed foerageergebied met veel nestgelegenheid en daarom favoriet biotoop.
Ook in het NPZK komen dergelijk bossen plaatselijk voor, vooral bij Brederodeberg, daar zijn tegenwoordig de hoogste dichtheden te vinden.
Eerder waren Kraansvlak en Middenduin de beste gebieden. Ook dat zijn gebieden met veel nestgelegenheid, daar staan veel oude abelen met spechtenholen in overvloed.
De Gekraagde Roodstaart jaagt vanaf zitposten op insecten, daarvoor is een kale bodem nodig, of een korte vegetatie.
In vergraste dennenbossen lukt het de vogels niet om iets te vangen, in veel gebieden is de soort met de vergrassing verdwenen.
Daarom mag verwacht worden dat deze soort profiteert van begrazing, zonder er veel last van te hebben, er is geen nestverlies door vee.
Hoewel er redenen zijn om aan te nemen dat deze soort dankzij de begrazing is toegenomen, kan die conclusie niet zonder meer getrokken worden.
Tegelijkertijd is de landelijke populatie namelijk enorm toegnomen.
Waarbij weer kan worden opgemerkt dat de landelijke populatie misschien is toegenomen omdat heel veel natuurgebieden en bossen tegenwoordig begraasd worden.
Zie ook Bosranden
Zie ook Naaldbos
Zie ook Oud bos
|