Achtergrondinformatie Methode
Methode
Indeling in telgebieden De onderzoeken zijn uitgevoerd volgens de uitgebreide territorium-kartering en zijn zoveel mogelijk op gelijke wijze uitgevoerd. De indeling in telgebieden was vrijwel gelijk (zie kaart), het aantal bezoeken en de bestede tijd per hectare zijn vergelijkbaar en de onderzoeken zijn uitgevoerd door ervaren karteerders, zie onderstaande tabel.
jaar tellers oppervlak minuten min/ha
2000
Bart Veenstra & Michel Klemann
1575
19073
12.11
2007
Bart Veenstra & Michel Klemann
1575
18664
11.85
2014
Bart Veenstra, Rinus Dillerop & Roel Modderman
1593
25255
15.85
In 2014 was het onderzoek iets intensiever dan voorheen, dit ivm de vernatting van de Wimmenummer duinen.
Gegevens van Bosuil zijn ontleend aan Arend de Jong, die deze soort jaarlijks onderzoekt.
Bij de roofvogels is gebruik gemaakt van de gegevens van de Roofvogelwerkgroep Noord-Kennemerlands Duin (RNKD), die jaarlijks de nesten opspeuren en de resultaten volgen met telescoopcamera.
Aan de telgebieden zijn bij elk onderzoek vijf grondige bezoeken gebracht aan de bossen en vier aan open duin, met totaal ong. 10 minuten per hectare (mph) in open duin en ong. 15-20 mph in bos.
Om de nacht-actieve soorten te scoren werd in het donker begonnen en bij elk onderzoek zijn de telgebieden ook 's avonds bezocht.
De onderzoeken zijn vergelijkbaar met de basiskarteringen van SOVON wat betreft opzet, uitvoering en intensiteit.
De gegevens zijn waarschijnlijk niet volledig want de onderzoeken zijn minder intensief uitgevoerd dan BMP-karteringen en wel aan de strenge richtlijnen van het BMP onderworpen: de aantallen moeten dus beslist als minimum-aantallen worden beschouwd. Verder, de BMP-richtlijnen zijn recent gewijzigd (vervroegde datumgrenzen en kleinere fusie-afstanden) en bij de clustering van de data van 2014 zijn deze nieuwste richtlijnen gevolgd. Dit verschil in richtlijnen kan de vergelijking met voorgaande jaren beinvloeden.
Op deze website wordt van de meest recente kartering (2014) in meer detail verantwoording afgelegd over de gevolgde werkwijze, met aandacht voor het aantal bezoeken, begintijd en eindtijd van elk bezoek, de teller, het weer, het totale aantal minuten per hectare, ed..
Voor details van de methode in 2014 zie inventarisatie-technische aspecten van de broedvogelkartering 2014